Tomislav Goluban

Tomislav Goluban Tomislav Goluban

TOMISLAV GOLUBAN (Zabok, Hrvatsko Zagorje), blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike, jedinstven je u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Strast prema onome što radi, smisao za humor i privlačan nastup, Golubanovi su aduti koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Glazbenik koji publici uvijek želi priuštiti originalnu i nesvakidašnju priredbu, uvlači vas u vlastiti glazbeni svijet u kojem ćete se osjećati kao kod kuće.

Usnu harmoniku je počeo svirati 1997., inspiriran starim majstorima bluesa. Sonny Terry, Slim Harpo, Paul Butterfield, Gary Primich, Kim Wilson i Joe Filisko samo je dio glazbenika kojima se divi i danas.

U solo/duo varijanti ili uz prateći sastav nastupao je u Americi (25. IBC, Memphis) i u Europi u 18 različitih zemalja. Neki od njih su Notodden Blues Festival (Norveška), Amal’s Blues Festival (Švedska) i Blues sur Seine (Francuska).

Diskografiju mu čini devet albuma, jedan kompilacijski te dva maxi-singla, na kojima nalazimo delta, country i chicago blues, zydeco, rock’n'roll i etno (world) glazbu. Njegove autorske skladbe teku kao pritok rijeke Mississippi nastojeći spojiti naizgled nespojivo – hrvatske (zagorske) korijene i američki blues. Osvojio je 4 nagrade Porin i 3 nagrade Status te zauzeo 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005. Pokretač je etno blues festivala u Zagorju, educira mlade te uređuje radio emisije o blues glazbi na Hrvatskom radiju.

Tomislav Goluban je od 2004. do 2018.:
- objavio devet studijskih albuma, jedan kompilacijski album te dva maxi-singla,
- osvojio 4 Diskografske nagrade Porin i 3 nagrade Status Hrvatske glazbene unije,
- nastupao u više od 18 različitih zemalja i 2 kontinenta (Europa i SAD),
- osvojio 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005.,
- postao jedini hrvatski indosant najpoznatijeg proizvođača usnih harmonika Hohner,
- primio Zahvalnicu Grada Zaboka i Plaketu Krapinsko-zagorske županije,
- primio nagradu Fender Mega Muzike za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike 2009.,
- primio nagradu Fender Mega Muzike za glazbenu suradnju sa Zdenkom Kovačiček 2012.,
- bio prvi hrvatski predstavnik na krovnom svjetskom natjecanje blues sastava u Memphisu, SAD (International Blues Challenge, 2009.),
- bio jedan od osnivača te prvi predsjednik (2010.-2012.) udruge Hrvatske blues snage (HBS),
- osmislio i realizirao zabavno-edukativni program “Usna harmonika u blues glazbi“ koji prezentira učenicima osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske,
- Boško Petrović, Zdenka Kovačiček, Tamara Obrovac, Ivica Kostelić, Ksenija Erker, Hana Hegedušić, Miroslav Evačić, Lela Kaplowitz, Adam Končić, Singrlice, Kvartet Gubec, Lidija Bajuk, Joe Filisko, Eric Noden, Mike Sponza, Raphael Wressnig…. samo je dio popisa glazbenika s kojima je surađivao i koji su sudjelovali u snimanju njegove autorske glazbe.

DISKOGRAFIJA
Albumi:
Velvet Space Love (Spona, 2018.)
Kaj blues etno (Spona, 2016.)
For a Friend & Brother (Spona, 2015.)
Blow Junkie (Spona / Menart, 2014.)
Med bregi (Spona / Menart, 2012.)
Išel budem v kleticu (Spona, 2012)
200$ SUN Memphis Album (Croatia Records, 2010.)
Zagorje Blues (Spona / Aquarius Records, 2009.)
Mr. B. (Spona / Aquarius Records, 2007.)
Pigeon’s Flight (Spona / Aquarius Records, 2005./2008.)

PRESS
Mada posve minorno izgleda samo jedna individua na pozornici i k tome sa usnom harmonikom, nevjerojatno je što ovaj glazbenik može pružiti svojim performansom; osim što svira, on pjeva, improvizira različite oblike vox-extended tehnike, te nogama cupka i proizvodi ritam. Takoreći, on je čovjek-glazbena mašina.
Vladimir Horvat Horvi, 2009.

IZDANJA

terapija_FOOT
Hrvatske blues snage
drumtidam foot
Treći svijet foot
Bez sluha foot
reggae foot
Spona Classics foot