HGF – demo festival

Priča o HGF-u počinje u Zaboku, sada već davne 1996. godine, kada je grupa glazbenih entuzijasta (Goran Korać, Krešimir Končevski, Goran Vrgoč) u dvorcu Gjalski organizirala festival na kojem je nastupilo „čak“ 48 demo bendova. Pobjednik prvog HGF-a bio je sastav Stampedo, koji je u finalu bio malo bolji od sastava Kawasaki 3P, a zanimljivo je da je te godine virovitičkoj Vatri finale izmaklo za dlaku. Iz godine u godinu, festival je rastao i opravdavao svoje postojanje sve većim brojem prijava (ubrzo minimalno 200 svake godine), kvalitetnim žirijem te još kvalitetnijim izborom pobjednika. Jer isti su kasnije skoro redovito izdavali službene albume za vodeće hrvatske diskografske kuće.

Dakako, nije sve bilo idealno, tijekom godina bilo je uspona i padova, seljenja po prostorima i mnogobrojnih personalnih promjena unutar vodstva festivala. 2008. godine HGF je bio na samom dnu, malo prijava, financijska kriza te finale na neodgovarajućoj terasi lokalnog kafića prijetile su slomu festivala. Tada se, na samom kraju 12. ciklusa festivala, HGF-u pridružuju Siniša Bizović i Spona te kreće nova etapa, svojevrsna renesansa HGF demo festivala.

Spona već sljedeće godine objavljuje tri CD albuma: 1) kompilaciju „HGF 1996-2008 Pobjednici“ na kojoj se nalazi po jedna pjesma svih dosadašnjih pobjednika festivala, 2) u suradnji s Aquarius Records album prvijenac pobjednika festivala imenom „Šljuk“ sastava Valungari te 3) kompilaciju „13. HGF – Pobjednici 2009“ s po jednom pjesmom čak 20 finalista iz te godine. Od iste godine Spona počinje organizirati da sva veća demo događanja u državi šalju svoje pobjednike u finale u Zabok. Prvi na taj način u finale stižu momci iz sastava Onli-tu sa Zaprešić demo festivala.  Već 13. HGF festival 2009. godine je od strane pokretača festivala bio proglašen najboljim u povijesti i od tada kontinuirano raste. Njegovi pobjednici, sastav Dosh Lee, samo tri mjeseca nakon pobjede objavlju album prvijenac „Velika nepravda na malom ekranu“ (Spona/Menart). Iste godine na prijedlog Spone festival ustanovljuje HGF demo nagradu koju u nekoliko područja dodjeljuje pojedincima i manifestacijama za poseban doprinos demo i alternativnoj sceni Hrvatske. Spona objavljuje novu kompilaciju „HGF Retro 1996-2009“ na kojoj se nalazi 14 pjesama poznatih sastava (Vatra, Gretta, Mel Camino, Quasarr, Overflow, Erotic Biljan…) koji su se natjecali na HGF-u, nisu pobjedili, ali još i danas postoje i aktivno sviraju. Svih sljedećih godina Spona redovito uoči finala festivala koje se tradicionalno održava u Zaboku objavljuje CD kompilaciju finalista. Izvršni producent svih finalnih večeri u Zaboku i svih CD kompilacija finalista je Darijo Bivol Bixi.

14. HGF demo festival 2010. godine u izvedbenom smislu prerasta lokalne okvire, udvostručuje broj natjecatelsjkih večeri te veći dio natjecateljskog programa seli u zagrebački klub „Sax!“. Povećava se broj manifestacija koje šalju svoje pobjednike na zabočko finale. Grad Zabok dodjeljuje gradskim udrugama mladih dvoranu „Regenerator“ koja postaje i ostaje mjesto događanja finala HGF-a do danas. Zabok postaje najrokerskiji mali grad u državi.

15. HGF demo festival 2011. godine donosi još jedan vrhunac: HGF žiri počinje obilaziti druge lokalne demo festivale, raste broj manifestacija koje šalju pobjednike, HGF-u se u organizaciji pridružuje i zagrebačka udruga za promicanje krativnosti mladih „Slobodan ulaz“ na čelu sa Sanjom Maksan, a finale festivala spaja se s 20-godišnjicom rada zabočkog sastava Zadruga. Na finalnoj večeri uz Zadrugu  sviraju Overflow i Hladno pivo, a pobjednik festivala Radio Aktiv iz Pule svira pred 5000 ljudi na open air događanju ispred „Regeneratora“.

16. HGF demo festival 2012. cementira HGF kao krovni nacionalni demo festival. Pobjeđuje sisački bend Pištolj na gumene metke. U organizaciju festivala se vraća i jedan od osnivača HGF-a – Goran Korać.

Na 17. HGF demo festivalu 2013. Godine, organizaciji se pridružuje i Igor Polak sa zagrebačkog glazbenog portala Mixer.  Zagrebački dio natjecanja seli se u klub Hard Place, a finala se održavaju u Vintage Industrial Baru.

Prošle godine (2014) HGF postaje punoljetan, slavi svoj 18. rođendan i s punim pravom može biti ponosan na razdoblje svoje „adolescencije“. Uz to što je najstariji, najveći i najdugovječniji hrvatski nacionalni demo festival – koji je tijekom godina zaprimio više od četiri tisuće prijava demo bendova te organizirao ogroman broj koncerata na kojima su, još kao neafirmirani sastavi,između ostalih nastupili Overflow, Erotic Biljan & His Heretics, Gužva u 16-ercu, Ramirez, Gretta, Spuštene rolete, Onli-tu, Ivan Vragolovich, Đubrivo, Quasarr, Dogma, Luft, Vlasta Popić, Lotus, Punčke, Mel Camino, Mlinski kamen, Zbunjeni, Lovely Quinces, Miki Solus, Rolin Humes … i brojni drugi – HGF postaje nacionalna platforma glazbene demo scene Hrvatske.  18. HGF bio je u organizacijskom smislu najambiciozniji do sada, natjecateljske su večeri održane u 14 hrvatskih gradova. Uz matični Zabok i nezaobilazni Zagreb, tu su već redovna lokalna HGF natjecanja u Puli, Labinu, Rijeci, Splitu, Čakovcu, Županji, Zaprešiću, a pridružili su se i Šibenik, Osijek, Karlovac, Pazin i Sisak. Krajem godine HGF u Zagrebu prima Mega muzika nagradu za poseban doprinos razvoju demo scene.

2015. godine 19.HGF preuzima Igor Polak koji vodi s Goranom Vrgočom i Sanjom Maksan. Goran Korać, Bixi i Spona se povlače iz organizacije festivala.

 

Dosadašnji pobjednici HGF-a:
1996. Stampedo (Zagreb)
1997. Pun kufer (Zagreb)
1998. Đubrivo (Split)
1999. Megabitch (Pula)
2000. Poppins (Rijeka)
2001. Elektrik Buttshaperz (Varaždin)
2002. Morso /Tha B Inside/ (Rijeka)
2003. Tranzistor (Zagreb)
2004. Adastra (Zagreb)
2005. Minimum System Requirements (Zagreb)
2006. Heroina (Zagreb)
2007. Sake (Pula)
2008. Valungari (Zagreb)
2009. Dosh Lee (Zagreb)
2010. New Level (Zagreb)
2011. Radio Aktiv (Pula)
2012. Pištolj na gumene metke (Sisak)
2013. Mangora (Zagreb)

2014. Soul Radio (Karlovac)

Treći svijet foot
soundgardina foot
terapija_FOOT
Hrvatske blues snage
Bez sluha foot
Sound Report foot
reggae foot