Mauro Staraj & La Banda

Mauro Staraj & La Banda

Mauro Staraj i La Banda je bend iz Rijeke koji spojem čakavskog dijalekta, mediteranskog temperamenta te tex-mex zvukom od svakoga live nastupa napravi čisti rock’n’roll show. Mauro Staraj je multiinstrumentalist, kantautor, aranžer, producent i kolumnist iz Matulja, mjesta iznad Opatije. Rođen je u Rijeci 07.12.1983.

Od malih nogu pokazuje veliki interes za glazbu pa mu nono kupuje harmoniku u dobi od samo 4 godine. Sa 6 godina polazi u privatnu glazbenu školu učeći harmoniku, a s 12 prvi put sjeda za klavir. Okuplja svoj prvi band “Faloti” gdje pjeva i svira klavijature i po prvi put se susreće sa studijskim snimanjem. S Falotima osvaja brojne nagrade na festivalima, a bend nastupa diljem države, sve do 2002. kada prestaje s djelovanjem.
2003. Ulazi u bend Koktelsi, s kojima nastupa do kraja 2012. Snimili su 6 albuma i prodali preko 50 000 nosača zvuka. Autor je mnogih hitova benda, autor svih aranžmana te glazbeni producent na albumima benda. S bendom nastupa diljem Hrvatske i po susjednim zemljama, a bend veliku popularnost među publikom stiče posebnom scenografijom i kostimografijom te neiscrpnom energijom. S Koktelsima svira preko 600 nastupa, od zadimljenih klubova sve do stadionskih koncerata.

2008. godine Mauro piše scenarij i glazbu za prvi čakavski sitcom “Ćo mi – ćo ti”, a u seriji se pojavljuje i kao glumac. S godinama svladava i druge instrumente pa ih danas svira preko 10. Od 2008. sve se više pojavljuje kao autor na raznim festivalima pišući i aranžirajući za druge izvođače. 2009. pokreće svoj glazbeni studio Music Kitchen Records i sve više radi kao glazbeni producent na raznim projektima. Uz glazbu, druga najveća ljubav još od malih nogu mu je pisanje pa od 2010. svakog četvrtka piše svoju kolumnu “Maurovizija” za web portal i mjesečnik “Teklić”.

2011. osvaja nagradu Hrvatske Pošte za najbolje pismo u kojem prilaže veliki hit “Poštar Mile”. 2012. počinje s radom na svom prvom solo-albumu “28” te na njemu okuplja eminentne glazbenike. Kompletan je autor glazbe, stihova i aranžmana, a album “28” prati izlazak knjige koja je skup svih njegovih dotadašnjih kolumni. Na festivalu “Čansonfest 2012”, prvi put se pojavljuje kao samostalni izvođač i pobjeđuje, po glasovima publike, s baladom “Ča bin sve otel mu reć”. U studenom 2012. izlazi iz Koktelsa i započinje solo-karijeru.

2013. uz promotivnu turneju albuma ”28” odlazi na Čansonfest, gdje pjesmom o svojoj prerano poginuloj prijateljici ” Cesta za raj” ostavlja publiku u potpunom muku i ponovno pobjeđuje. Nakon promotivnih koncerata albuma ”28” okuplja La Bandu, bend sastavljen od vrhunskih glazbenika s dugogodišnjim ”stažem” na pozornici. Zajedno snimaju album ” Ovako se to dela” koji izlazi u prosincu 2013. te momentalno postaje hit na radiopostajama i među publikom, a najviše zahvaljujući prvom singlu ”Va glave din-don”. Bend svojim fanovima poklanja 2000 primjeraka albuma, a ostalo stavlja na besplatni download te u prvih mjesec dana bilježi preko 20 000 downloada. Sljedeći veliki hit s albuma ”Jena črna, jena bjonda” ostavlja Staraja i La Bandu na vrhu top lista.

U kolovozu 2014. prima nagradu Radio Istre za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg Čansonfesta za ”Cestu za raj”. Cijelu 2014. obilježava uspješna turneja gdje bend još jednom pokazuje izvrsnu interakciju s publikom te nošeni valom uspjeha snimaju novi album ” Vrh vrhova” koji izlazi u siječnju 2015. Prvi singl s albuma, baš kao i protekle godine postaje ogroman hit pa se pjesma ”Jože, Jože, Jože” više od 3 mjeseca nalazi na vrhu top ljestvica te bendu donosi ogroman broj nastupa i nove publike. Pjesma koja budi sjećanja na nekadašenjeg predsjednika bivše države Josipa Broza Tita ”podiže prašinu” do te granice da nekolicina njih želi da bude zabranjena, dok velika većina traži da se vrti još i još. U jednom trenutku album postaje 4. po prodaji u Hrvatskoj, a sve veće potražnja započinje i u susjednoj Sloveniji.

Ljeto 2015. obilježila je velika turneja ” Vrh vrhova” praćena vrhunskim razglasom i rasvjetom. Snima se dokumentarac ”Imel san 16 let” , povodom slavljeničkog koncerta za 18 godina glazbene karijere gdje Staraj u rodnim Matuljima okuplja svoj prvi band Faloti, a koncert se snima s 10 kamera i prenosi preko live web-streaminga.

Godinu 2016. obilježava još veći broj live nastupa, a sve na krilima albuma ”Vrh vrhova”. Novi hit o vozaču autobusa ”Zdena” kojega su fanovi proglasili najboljom pjesmom albuma, dobiva i svoju majicu s likom popularnog šofera koju fanovi nose na nastupima benda.
Životna pjesma ”Se ću prodat” dobiva svoj videospot, a novim singlom ”Jubav najveća” Mauro osvaja 3. mjesto publike na festivalu MiK- Melodije Istre i Kvarnera. U 2017. godinu bend ulazi svirajući na velikom novogodišnjem dočeku u Opatiji dijeleći pozornicu s Nenom Belanom i Fiumensima, a potom ulaze u studio i snimaju svoj treći album koji izlazi u ljeto 2017. Sredinom lipnja 2017. izlazi novi album “Ovako se to dela 2” uz dugogodišnje partnere banda, Novi List i Glas Istre. Prvi singl “Via Dojčland” dobiva svoj videospot, specifičan po tome što je snimljen u samo jednom kadru. Bend kreće na veliku promotivnu turneju “Lampadine tour 2017″.

Kolovoz 2017. – Mauro po treći put osvaja Čansonfest nadmoćnom pobjedom s pjesmom ”Ako jutra oči ne optren”

Listopad 2017. – najveći hit s novog albuma, pjesma ”Lampadine” dobiva svoj videospot, snimljena u romskom okruženju na riječkom Pehlinu.

IZDANJA

Bez sluha foot
terapija_FOOT
classics foot
soundgardina foot
Treći svijet foot
Sound Report foot
drumtidam foot