Tomislav Goluban

Tomislav Goluban

Tomislav Goluban je svirač usne harmonike i skladatelj iz Zaboka koji na zanimljiv način spaja blues i hrvatsku tradicionalnu glazbu. Njegove pjesme i nastupi pršte energijom, strašću, humorom i nadasve urnebesnom svirkom. Od male usne harmonike i lokalnih nastupa, Goluban je tijekom godina isklesao grandiozni spomenik tom instrumentu u kojeg je čudesno i uporno dahtao na stotine koncerata i stotine tisuća kilometara pronoseći Zagorje sa sobom gdje god krenuo.

Osvojio je 4 Diskografske nagrade Porin i 3 nagrade Status Hrvatske glazbene unije, nastupao u više od 20 različitih zemalja i 2 kontinenta (Europa i SAD), osvojio 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005. i postao indosant najpoznatijeg proizvođača usnih harmonika Hohner. Aktivan je u obrazovanju mladih pa tako u sklopu programa “Ruksak (pun) kulture”, kojeg provodi u suradnji s Ministarstvom kulture RH, svoj autorski program “Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe” predstavlja diljem Lijepe naše. Pokretač je i organizator Zagorje Blues Etno festivala, glazbene manifestacije koja se svake godine u studenom održava u Zaboku i diljem Krapinsko-zagorske županije.

Bio je prvi hrvatski predstavnik na svjetskom natjecanje blues sastava u Memphisu (SAD), jedan je od osnivača te prvi predsjednik (2010.-2012.) udruge Hrvatske blues snage (HBS), a Boško Petrović, Zdenka Kovačiček, Tamara Obrovac, Ivica Kostelić, Ksenija Erker, Hana Hegedušić, Miroslav Evačić, Lela Kaplowitz, Adam Končić, Singrlice, Kvartet Gubec, Lidija Bajuk, Joe Filisko, Eric Noden, Mike Sponza, Raphael Wressnig, Kenneth Smith, E.G. McDaniel, …. samo je dio popisa glazbenika koji su sudjelovali u snimanju njegove autorske glazbe.

 

DISKOGRAFIJA
Albumi:
Memphis Light (Spona, 2020.)
Chicago Rambler (Spona, 2019.)
Velvet Space Love (Spona, 2018.)
Kaj blues etno (Spona, 2016.)
For a Friend & Brother (Spona, 2015.)
Blow Junkie (Spona / Menart, 2014.)
Med bregi (Spona / Menart, 2012.)
Išel budem v kleticu (Spona, 2012)
200$ SUN Memphis Album (Croatia Records, 2010.)
Zagorje Blues (Spona / Aquarius Records, 2009.)
Mr. B. (Spona / Aquarius Records, 2007.)
Pigeon’s Flight (Spona / Aquarius Records, 2005./2008.)

Tomislav Goluban is a rare Balkan singer-songwriter-harmonica player who has absorbed American blues to its core and invented his own blend of soulful song fueled by his world-class harp playing.
Metronome, (Boston, USA), March 2020

 

IZDANJA

drumtidam foot
classics foot
Treći svijet foot
Sound Report foot
jazz foot
soundgardina foot
terapija_FOOT