Dario Cebić – veliki međunarodni uspjeh hrvatskog glazbenika

Dario Cebić

Dario Cebić, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i doktor glazbenih znanosti, dobitnik je 2. nagrade na međunarodnom natjecanju iz kompozicije ,,International Composer Competition 2016 – Egidio Carellaˮ. Na tom velikom međunarodnom natjecanju u Italji sudjelovao je sa skladbom ,,Symphony No. 8 – za orkestarˮ te osvojio 2. mjesto ispred Antonelle Bertoni i Elene Maiullari iz Italije te Santiaga Quintansa Arronda iz Španjolske. Treba napomenuti da je Cebić imao daleko najviše bodova te da 1. nagrada nije dodijeljena. U ,,B kategorijiˮ u kojoj se Cebić natjecao, sudjelovalo je 34 natjecatelja iz cijelog svijeta. Komisija u sastavu Oscar Van Dillen (Nizozemska, predsjednik komisije), Giuseppe Colardo, Ludovico Pelis te Andrea Talmelli (svi Italija), jednoglasno je odlučila Cebiću dodijeliti najveću nagradu.

Dario Cebić završio je postdiplomski studij kompozicije na ,,Universität für Musik und darstellende Kunstˮ u Beču. Doktorski studij iz glazbenih znanosti završio je u Grazu na ,,Universität für Musik und darstellende Kunst Grazˮ, dok je glazbene znanosti, analize i tehniku moderne kompozicije usavršavao na ,,Hochschule für Musik Hanns Eislerˮ u Berlinu.

Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalih: nagrada Zagrebačke  županije 2014. godine za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu; poticaja za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo Ministarstva kulture 2013. godine; međunarodna nagrada za umjetnika godine “Artist of the Year 2014”, koja mu je dodijeljena od strane International Art Society & Academy; nagrada europske i svjetske folklorne asocijacije 2015. godine; 1. nagrada na “14. Concorso Internazionale di Composizione” u Bariju, slijede nagrade u Grčkoj, Austriji i Italiji, kao i specijalne nagrade u New Yorku 2013. i 2014. godine. Do  sada  je skladao 11 simfonija.

soundgardina foot
Bez sluha foot
classics foot
drumtidam foot
terapija_FOOT
Hrvatske blues snage
reggae foot