Dvostruki singl: Boris Žitnik – Dug iz mladosti / Ponad Kamačnika

Boris Žitnik - Dug iz mladosti - Ponad Kamačnika

https://youtu.be/5Vh5PkVpCVg

https://youtu.be/gd0Ki0yLS3I

Da za prave stvari i dobre odluke nikad nije kasno potvrđuje zagrebački kantautor Boris Žitnik. U svojim šezdesetim godinama ispunio je veliku želju i ostvario ono o čemu je oduvijek sanjao – objavio je dvostruki singl “Dug iz mladosti / Ponad Kamačnika”. Interesantno, postao je najstarija osoba koja se učlanila u ZAMP.

Dvostruki singl otvara rock balada „Dug iz mladosti“ – autobiografska priča čovjeka koji je nekad, u doba Drage Mlinarca i Grupe 220 svirao po plesnjacima i sad se, nakon uspješne karijere na drugim područjima, vratio glazbi kao kantautor. Boris Žitnik navodi da je pjesma namijenjena svima koji imaju neki dug iz mladosti (a tko ga nema?). Za one mlađe, preporuka je to da žive svoje snove sada, tako da što manje ostane za nadoknaditi kasnije u životu.

“Dug iz mladosti” je aranžiran u retro stilu iz “onog vremena”, ima upečatljiv i sugestivan tekst, a govori o romantičnim danima „kad su svi svirali“ i svaka je ulica imala svoj bend. Jedino je bilo važno svirati, o sviračkom predznanju manje se vodilo računa. Instrumenti su bili skupi i teško dostupni i samo su ih najbolji imali. Dominirala su “home made” pojačala, na obične gitare ugrađivali su se pick-upovi, a brand gitare, razglas i pravi mikrofoni bili su dragocjenost.

“Ponad Kamačnika” je country balada, koja govori o stanovnicima Vujnovića, Japiča i Klajner brda, dijelovima Vrbovskog (Gorski kotar). Tu iznad poznatog kanjona riječice Kamačnik, a ispod planine Kozarac, prolazi uska cesta koja se odvaja od Karoline (stara prometnica Karlovac- Bakar) i vodi duboko u šumu nepregledne Velike Kapele, koja se prostire sve do mora.

„Stihovi pjesme govore o tradicijskom običaju kad se suseljani za Jurjevo okupljaju oko velikog krijesa – Kapelski kresovi – te se nakon duge i oštre zime vesele i pjevaju novom proljeću. Pjesma je nastala takom da sam i sam, inače vikendaš u ovom kraju, sudjelovao i gitarom pratio Miru, vodećeg lokalnog harmonikaša, koji godinama daje ton čitavoj svečanosti. Sad je to svojevrsna oda tom prekrasnom kraju.“ – objasnio je Žitnik.

Autor glazbe i stihova je Boris žitnik, a aranžman i produkciju potpisuje Rejhan Okanović Regi. Pjesme su snimljene u njegovom studio u Sesvetama. Regi svira gitare, a bubnjeve Vedran Šarić. Prateće vokale su snimile Anita Gojanović i Maja Svibovec.

jazz foot
reggae foot
Sound Report foot
classics foot
terapija_FOOT
Bez sluha foot
Hrvatske blues snage