Kompletan program 5th Zagreb International Blues Festivala

Poznati su svi izvođači ovogodišnjeg, jubilarnog “5th Zagreb International Blues Festivala”, koji će se održati tijekom pet dana na pet zagrebačkih lokacija, od 27. do 31. svibnja. Prvi dan festivala, “Tribute to Buha day”, posvećen je osnivaču i bivšem glavnom tajniku “Hrvatskih blues snaga” te idejnom začetniku “ZIBF-a”, nažalost prerano preminulom Draženu Buhinu – Buhi. Tom će prigodom u “Hard Placeu” nastupiti “BE HA VE”, “Retro guru”, “Mladen Rakas Blues Band”, Tomislav Goluban, Jimmy Matešić i Hrepa te izvoditi pjesme s hvaljenog albuma “Blues for you – Tribute to Dražen Buhin – Buha”, koji je nominiran za diskografsku nagradu “Porin” u kategorijama najbolji album blues glazbe i najbolji album s raznim izvođačima.
Srijeda, 28. svibnja je rezervirana za nove hrvatske blues snage. U zagrebačkom klubu “Sax!” predstavit će se četiri perspektivna rock blues sastava: “Soul Radio”, “Bjuz”, “Bender” i “Levonda Kids”, naši ovogodišnji predstavnici u Memphisu u youth kategoriji.

Veliko strano ime europske blues scene stiže nam iz Italije – riječ je o poznatom autoru i gitaristu Mikeu Sponzi, koji dolazi sa svojim triom i u četvrtak, 29.05., u klubu “Bikers Beer Factory” će prezentirati kako uživo zvuče najbolji europski blues izvođači. Mike Sponza već punih trideset godina oduševljava ljubitelje bluesa gdje god nastupi, dobro je poznat i hrvatskoj publici, a njegov prošlogodišnji briljantan nastup na “5th Croatian Blues Challenge-u” u Puli nagnao je organizatore festivala da ga ponovo dovedu u Zagreb. Uz njega u “BBF” nastupaju pobjednici “5th Croatian Blues Challenge-a” i hrvatski predstavnici na “International Blues Challenge-u” u Memphisu, karlovačka grupa “Zamba” te pobjednici “2nd Croatian Blues Challengea” “Sunnysiders”.
Da je hrvatska blues scena i diskografski “živa” dokazuju i dva benda koja će u petak, 30.05. u “Hard Place-u” promovirati svoje nove albume – “The Mezcal Moon” i “Delta Blues Gang”. Labinski heavy blueseri “The Mezcal Moon” predstavljaju svoj hvaljeni album prvijenac “Mothertongue” (Spona, 2013.), a pulski “Delta Blues Gang” će svirati pjesme s “friško” objavljenog albuma “American Mile” (Spona, 2014.).

Finalan dan “5th Zagreb International Blues Festivala” je u subotu, 31. svibnja, u Kino dvorani Studentskog centra, gdje će ZIBF po prvi puta imati domaćeg headlinera – Gorana Bareta i Majke. “Majke” će održati svoj cjelovečernji unplugged koncert i isprobati nešto što nikada u dugogodišnjoj karijeri nisu – svirat će pred sjedećim auditorijem. Uz njih nastupaju i gosti iz Austrije i Mađarske, Ripoff Raskolnikov & Szabolcs Nagy, a završnu večer otvorit će sjajan gitarist Sanjin Banić – Bane, naš ovogodišnji predstavnik u Memphisu u solo / duo kategoriji.

Važno je napomenuti da je ulaz na prva četiri dana festivala besplatan, dok  se karte za “Final Day”  mogu kupiti u sustavu Eventima po cijeni od 80/100/120 kuna.

 

PROGRAM 5th ZAGREB INTERNATIONAL BLUES FESTIVALA:

Utorak, 27/5/2014 – HARD PLACE
Blues for you – Tribute to Buha day
BE HA VE
RETRO GURU
MLADEN RAKAS BLUES BAND
TOMISLAV GOLUBAN
JIMMY MATEŠIĆ
HREPA

Srijeda, 28/5/2014 – SAX!
Novi CRO Blues day
SOUL RADIO
BJUZ
BENDER
LEVONDA KIDS

Četvrtak 29/5/2014 – BIKERS BEER FACTORY
Memphis Day
MIKE SPONZA TRIO
ZAMBA
SUNNYSIDERS

Petak 30/5/2014 – HARD PLACE
Album promo day
DELTA BLUES GANG
THE MEZCAL MOON

Subota 31/5/2014 –  Kino dvorana SC
Final day
GORAN BARE i MAJKE
RIPOFF RASKOLNIKOV & SZABOLCS NAGY
SANJIN BANIĆ BANE

ZIBF U GOSTIMA
30/5/2014 Rock Caffe – Pula -MIKE SPONZA TRIO
30/5/2014 Rafaelo – Gajnice –SANJIN BANIĆ BANE

soundgardina foot
classics foot
Sound Report foot
drumtidam foot
Treći svijet foot
Bez sluha foot
terapija_FOOT