Noam Chomsky – Tko vlada svijetom?

Noam Chomsky, vodeći svjetski intelektualac, u svojoj najnovijoj knjizi Tko vlada svijetom? nudi duboku analizu slabljenja američke moći i hegemonije, odnosno razvoja američke politike nakon 11. rujna 2001., kao i opasnosti pretpostavljanja moći demokraciji i ljudskim pravima.

Pronicljivo i temeljito razlažući aktualnu situaciju u svijetu, Noam Chomsky tvrdi da Sjedinjene Američke Države, zahvaljujući politici koja na prvo mjesto stavlja vojsku i neograničenu predanost održavanju carstva koje obuhvaća go­tovo cijeli svijet, istodobno izlažu sebe i druge mogućoj katastrofi. Oslanjajući se na širok raspon primjera, od širenja programa ubijanja bespilotnim letjeli­cama do opasnosti od nuklearnog rata, te kriznih žarišta kao što su Sirija, Irak, Iran, Afganistan, Izrael i Palestina, autor nudi neočekivane i pomno nijansirane spoznaje o funkcioniranju imperijalne moći na ovome sve kaotičnijem planetu.

Chomsky nam pritom na izniman način oslikava anatomiju metoda kojima se američke elite sve više oslobađaju svih demokratskih ograničenja moći kojom raspolažu. I dok uspavani širi slojevi stanovništva tonu u ravnoduš­nost – interesa preusmjerenih na konzumerizam ili mržnju prema najranjivi­jima – korporacije, financijske institucije, moćnici i bogataši sve više smiju činiti što god ih je volja. Žestoka, bespoštedna i pedantno dokumentirana, knjiga Tko vlada svijetom? nudi prijeko potrebne spoznaje o središnjim sukobima i opasnostima naše­ga doba.

„Knjiga Noama Chomskog Tko vlada svijetom? (…) polemičan je tekst čiji je cilj probuditi Amerikance iz samozadovoljna sna. Chomsky smatra da Ameriku treba obuzdati, a argumentaciju za to iznosi vrlo energično. Knjigu trebamo shvatiti kao poziv na okončanje američkog licemjerja, na uvođenje dosljednije principijelne dimenzije u američke odnose sa svijetom, te da kritički promatramo i raščlanjujemo kako američka vlada zapravo iskorištava moć kojoj još nema premca.“ (The New York Review of Books)

„Chomsky je globalni fenomen. (…) Na području vanjske politike možda je i najčitaniji Amerikanac na svijetu.“ (The New York Times Book Review)

„Svakome tko želi doznati više o svijetu u kojem živimo… nudi se vrlo jednostavno rješenje: čitajte Noama Chomskog.“ (New Statesman)

O autoru:

Noam Chomsky napisao je brojne bestsele­re s područja politike, među njima i knjige Hegemonija ili opstanak (Naklada Ljevak, 2004.), Promašene države (Naklada Lje­vak, 2008.) i Sustavi moći (Naklada Ljevak, 2013.). Kao profesora emeritusa lingvistike i filozofije na MIT-u, općenito ga smatraju osobom koja je unijela pravu revoluciju u suvremenu lingvistiku. Živi u Cambridgeu u Massachusettsu (SAD).

soundgardina foot
Bez sluha foot
Hrvatske blues snage
classics foot
reggae foot
Treći svijet foot
terapija_FOOT