Novi album: BE HA VE – Our Songs

BE HA VE - Our Songs

Zagrebački americana blues sastav BE HA VE objavio je drugi studijski CD album “Our Songs”. Na albumu se nalazi jedanaest pjesama, od kojih je čak njih sedam već prethodno objavljeno kao singl ili kao dio kompilacijskih izdanja. Koncertna promocija albuma održat će se u zagrebačkom klubu Močvara u subotu, 12. lpinja, u sklopu dvanaestog izdanja “Zagreb International Blues Festivala”. Uz BE HA VE te će festivalske večeri nastupiti i sastav Bok Blues. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Album otvara pjesma “Our Song”, koja govori o unutarnjim borbama s kojima se tekstopisac susreće prilikom pisanja. Niti čvrsto uvjereno sjedanje za stol, niti jako stiskanje olovke na papir, ništa od toga ne daje rezultate, sve dok inspiracija ne preuzme kontrolu. Napokon, stavi svoj blues šešir i prione pisanju. Riječi počinju teći same od sebe, on ih jednostavno hvata u mislima i prenosi na papir.


“Oh My Pretty Neighbor” – inspiracija je svuda oko nas – light motiv je ove pjesme. Odlasci na tržnicu, u trgovinu, susretanja poznatih ljudi u poznatim okruženjima svakodnevna su pojava, dok jednom ne prepoznamo da upravo ta svakodnevica može biti sjajna inspiracija. Svakodnevne, ponavljajuće stvari kojih nismo ni svjesni, odjednom postaju stvarne i poprimaju oblik. Tada je važno zapisati te dojmove. Možda se jednom u budućnosti ti zapisi pretvore u inspiraciju na čijem temelju može nastati priča, a možda i pjesma.


“Take It to Your Heart” je u neku ruku pohvala lutanjima i oblacima te dakako onima koji su im konceptualno skloni. Sa svim semantičkim slojevima i značenjima tih simbola. Glazbeno i vizualno intrigantan pomalo hermetičan, ali i hrabro intiman glazbeni video fabuliran je oko protagonista koji se povlači na „rezervni položaj“ u osamu pustinje – ne bi li sabrao misli i osjećaje… Emotivan, razmjerno dubok i višeslojan, “Take It To Your Heart” posveta je sanjarima, onima malo drugačijima među nama koji znaju da i prašina što se propušta kroz prste u sretno doba dana vrijedi čistog zlata – u blues žargonu – solid gold.


“Poisoned Apple” opisuje nekoliko životnih situacija. Od neslaganja, svađa, napuštanja, bespovratnih odlazaka, do straha i kajanja obuhvaćenih u moment simboliziran otrovnom jabukom.


“My Baby Does It Well” je pjesma prvotno posvećena automobilu, no vrlo lako može biti i pjesma o ženi, u videospotu prikazana usnom harmonikom. Zapravo je to i neka vrsta zaštitnog znaka BE HA VE tekstova – nisu “explicite” samo ono što se čuje, nego imaju drugo, skriveno značenje. Baš kao nekad u starom delta bluesu, kad se nije smjelo govoriti protiv npr. države ili poslodavca za kojeg se radi.


“Elevator Blues” opisuje kako je izgledala mladost u nekim ljepšim, bezbrižnijim i zaboravljenim vremenima, kad se lako putovalo autostopom. Gdje god se po gradovima skupljao autostoperski svijet, poveznica su bile pjesme koje su svi znali i zajedno pjevali, i svi ti mladi ljudi, pjevajući iste te pjesme, spontano su se solidarizirali s pokretima za ljudska prava i protiv rata. To vrijeme je prošlo, ozračje tog vremena se rasplinulo, ali pjesma je ostala.


“Heart Beyond Control” je ljubavna pjesma o vezi koja se bolno raspada, a da nijedna strana nema opipljiv razlog za to. Stanje kada ljubav jednostavno izgori.


“Ema” je inspirirana energijom i nemirnim duhom kakav samo djeca imaju. Brbljava i stalno u pokretu, svojom izmjenom atmosfere prikazane zvukovima raznih instrumenata, dočarava bezbrižnost i veselje djetinjstva.
“Rosie B” se pojavila jedne hladne zimske večeri. Sjedila je u kutu velike sobe za stolom s već razdraganim društvom. Razgovor je tekao, a tako i vino. Onako graciozna, nasmiješena, plamene kose, zračila je nekom anđeoskom ljepotom koju je teško opisati. Treba to jednom u životu doživjeti. I opjevati.


“Driving South” nas transformira u ljetno raspoloženje, u kojem naše misli više nisu okrenute poslu ili brigama, već odmoru, maštanjima o višestrukim odlascima na dulje vrijeme na odmor i ljepote juga, uživanja u bezbrižnosti putovanja i veselju na pomisao o mjestu gdje ćemo bez sumnje uživati.
“Black as Blues” govori o još jednoj neprospavanoj noći punog mjeseca. Pitanja, sumnje i slične nedoumice koje se motaju po glavi u četiri sata ujutro, u trenu sve u kratkom vremenu pretočeno u tekst. Jutro, i čitanje napisanog, shvaćanje značenja riječi, fraze “feeling blue” i spoznaja da kad si loše sve nije plavo, već crno.

drumtidam foot
Hrvatske blues snage
soundgardina foot
Sound Report foot
reggae foot
terapija_FOOT
Bez sluha foot