Novi album: Delta Blues Gang – American Mile

Delta Blues Gang (Pula)

“Delta Blues Gang”, blues kvartet iz Pule, pobjednik 4th “Croatian Blues Challengea” i polufinalist 29th “International Blues Challengea”, održanog u Memphisu 2013. godine, objavio je dugoočekivani album “American Mile”. Album je nadahnut i inspiriran osobnim doživljajem te respektom prema blues glazbi koju njeguju članovi, autor glazbe, teksta i aranžmana te producent albuma, slide gitarista Aleksandar Kajtez, njegov brat blizanac Kristijan na električnoj bass gitari, Elizabeta Petric na vokalu i Livio Benčić na bubnjevima.
“American Mile” sadrži sedam beskompromisnih blues vokalno-instrumentalnih autorskih pjesama i obradu “Walkin’ Blues” legendarnog Roberta Johnsona.

Prvi singl s albuma, pjesma “Southern Queen”, donosi sjajan ugođaj zvukova 20-tih godina prošlog stoljeća i tematski je u potpunosti posvećena velikoj rijeci Mississippi i njezinom putovanju prema delti na jugu Amerike. U akustičnim izvedbama pjesama “Roots”, “Rum Boogie Cafe” i “Driving Steel Blues”, koja je kurioziteta radi, snimljena upravo u Americi, širem auditoriju pruža se jedinstvena prilika da zajedno s ovim pulskim bluzerima krene na put vječite potrage za korijenima, istinskom ljepotom i dušom koju pruža glazbeni žanr Delta blues s obala Mississippija. S druge strane, u električnim izvedbama pjesama “Rise With The Gang”, “Last Phone Call” i “To Be Evil And Bad”, slušatelje se naprosto uvlači u svijet energičnog teksaškog bluesa, na široke i prašnjave autoceste te u zadimljene barove Texasa. Vokalna tema u električnoj izvedbi “Rise With The Gang” odiše buntom ceste, dok nešto umjerenija i emocijama nabijena tema “Last Phone Call” zrači energijom i priprema slušatelja na “sudnji dan” u metaforičnom smislu. Pjesma “To Be Evil And Bad” progovara o socijalnim temama te nudi odabir između suprotstavljenih vrijednosti “skroman i velik”, nasuprot “pohlepan i sam”.

Žanrovski, radi se o vještom spajanju dvaju srodnih glazbenih pravaca, Delta bluesa i Texas bluesa, što je u biti jedinstvena glazbena forma iznesena iskreno putem virtuoznih slide gitarskih dionica i melodija, preko energičnog i emotivnog vokalnog izražaja vrsne vokalistice do ritmičke pratnje bubnjeva, podržanih unikatnim bas linijama.

Bez sluha foot
Treći svijet foot
jazz foot
Hrvatske blues snage
Sound Report foot
soundgardina foot
reggae foot