Novi album: Grgur Višić – Traženja

Grgur Višić

„Traženja“ je prvi dugosvirajući album kantautora Grgura Višića, objavljen u suradnji diskografskih kuća Spona i Croatia Records. Sastoji se od osam pjesama koje tematiziraju svakodnevicu, bilo da je riječ o ljubavi ili općenitoj zbunjenosti.
Album započinje pjesmom „Gentleman Luzer“, koja iako je bila singl i najbolja na albumu po riječima producenta Damira Trkulje Šilje, najmanje je osobna. Priča priču o fiktivnom čovjeku kojeg zadesi kriza srednjih godina. Slijedi tandem tematski i strukturalno sličnih pjesama – „Atomska bomba svjesnih razmjera“ i „Dan kad nisam znao što je što“. Obje su osobne i intimne, opisuju trenutak izgubljenosti za koji Grgur kaže: „To je onaj moment kada razmišljaš, ali nemaš pojma o čemu i zašto razmišljaš“.

Prvi dio albuma zatvara „Na rubu granice normale“, kronološki najmlađa pjesma. Kao što i ime govori, riječ je o podsvjesnoj manifestaciji unutrašnjeg nemira. Grgur kaže da je pjesma nastala u sat vremena te da predstavlja onaj najiskreniji impuls stvaralaštva: „Ponekad pjesma nastane i u datom trenutku bude nerazumljiva, kao da autor ne zna što je htio reći. To se dogodilo s ovom pjesmom. Shvatio sam ju mjesecima kasnije, a možda će proći godine dok ju zaista shvatim“.

Drugi dio albuma otvara „Toliko o tome“. Najžešća pjesma na albumu za čiji je zvuk zaslužan Zoran Čalić, legendarni bivši gitarist Majki. Grgur opisuje proces nastanka ove pjesme koja je ujedno i najstarija na albumu: „Prije četiri godine taman sam doselio u Zagreb i živio u stanu na Knežiji. Najbolji prijatelj mi je javio da mu je majka tragično preminula. Sjedio sam i razmišljao i došao mi je stih u glavu „Kako mrtvi ostaju uz nas, kako život isprepliće nam vrat…“.

Album završava raspoloženom trijadom „Šesti amandman životne patnje (Ljubav)“, „Kako mi je samo lijepo biti tu“ i „Gradska utjeha“, koja je ujedno i najduža pjesma na albumu.

Album je snimljen u PurpleCat studiju, a produkciju i aranžman potpisuje glazbenik i producent Damir Trkulja Šiljo. Dizajnerica Paula Grandov je zaslužna za likovno oblikovanje naslovnice te vinila koji će uskoro ići u štampu, a za nekoliko mjeseci u prodaju. Tekst i glazbu na svim pjesmama potpisuje Grgur.

Grgur Višić rođen je 16.11.1999. godine u Zagrebu. Djetinjstvo provodi u Fužinama te krajem osnovne škole seli u Pulu gdje završava Gimnaziju i osnovnu glazbenu školu. Potom se vraća na studij u rodni Zagreb i započinje glazbenu karijeru. Album „Traženja“ je njegov do sada najveći pothvat, koji okrunjuje trogodišnji rad. Grgura smo imali priliku slušati u brojnim zagrebačkim i hrvatskim klubovima, a datum službene promocije albuma će biti objavljen uskoro.

„Sjećam se srednje škole i kako sam sanjao da jednog dana stvaram svoju glazbu. Taj san se odavno pretvorio u stvarnost i sve što preostaje je raditi ono što volim najbolje što znam. Posežem za glazbom u onim najmračnijim, ali isto tako i u najsretnijim trenucima. Odnos koji ostvarim s pjesmom, bilo svojom ili tuđom, za mene je proces rasta. Na takav način s ovim albumom dajem dio sebe svijetu u nadi da će i moja pjesma negdje, nekoga pronaći.“ zaključio je Grgur.

Popis pjesama:
1. Gentleman Luzer
2. Atomska bomba svjesnih razmjera
3. Dan kad nisam znao što je što
4. Na rubu granice normale
5. Toliko o tome
6. Šesti amandman životne patnje (Ljubav)
7. Kako mi je samo lijepo biti tu
8. Gradska utjeha

Treći svijet foot
Sound Report foot
reggae foot
drumtidam foot
soundgardina foot
Bez sluha foot
terapija_FOOT