Novi album: Tomislav Goluban – Blow Junkie

Tomislav Goluban - Blow Junkie

Novi album vrsnog glazbenika Tomislava Golubana danas je ugledao svijetlo dana, a u njegovom slučaju stvaranja albuma, nikad se ne zna s čime će vas pogoditi. U njegovoj diskografiji nalazimo delta i country blues, zydeco, rock’n’roll i ethno (world) glazbu. Snimke variraju od sirovog delta blues zvuka do bogate instrumentalne orkestracije za 20 glazbenika.

Album ‘Blow Junkie’, njegov šesti studijski uradak, ne podsjeća niti zvukom niti sadržajem na njegove prethodnike. Sastavljen je od energičnog bluesa s autorskim pjesama. Odsviran je u nekoliko sati studijskog snimanja u klasičnoj električnoj formaciji bas, gitara, bubnjevi i usna harmonika. Goluban se pojavljuje kao autor engleskih tekstova punih metafora i blues slenga, a cijeli album otpjevan je na engleskom jeziku.

‘Blow Junkie’ najavljen je nedavno pjesmom „Gambler’s Blues“, koju još jednom možete poslušati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=vH2veLTlkvY

Poveznica, konstanta njegove karijere je usna harmonika koja postaje zrelija, moćnija, jasnija i definitivno originalna.

Na novom albumu, uz Golubana, sudjeluju Lovro Šicel (gitara, cigar box, prateći vokal), Aleksandar Vešić (bas gitara) i  Igor Vugrek (bubnjevi), a album je producirao Dragutin Smokrović “Smokva”.

Pred sami izlazak albuma, poznati američki blues časopis, Blues Festival Guide, imao je čast među prvima poslušati ‘Blow Junkie’, te mu prvi dodijeliti svoju ocjenu. Inače, BFG objedinjuje ponudu najvećih svjetskih blues festivala i donosi aktualne vijesti iz svijeta blues glazbe. Donosimo njihovu reakciju na novi album Tomislava Golubana:

‘Croatia’s Tomislav Goluban is a true student of traditional American blues and rock. He deserves and “A” for “Blow Junkie.” It’s upbeat, clever and funny. It will put a smile on your face and tap in your toes. Creative take on “Messin’ with the Kid.” “Blow Junkie” is a nonstop party. I keep wondering when Tomi will come up for air!”’

– Tim Parsons, Blues Festival Guide (2014)

A i sam glazbenik nam ostavlja svoj dojam ne samo na ovaj izniman osvrt, već govori i o tome što očekuje od svog 6. nosača zvuka:

‘Tijekom svoje glazbene karijere naprosto sam “jeo” informacije koje je servirao BFG, divio se glazbenicima koji su sadržajno bili zastupljeni i puno učio. Pošto je “Blow Junkie” direktno naslonjen na blues tradiciju, bojao sam se kako će biti prihvaćen u domovini bluesa. Dvosjekli mač, rekli bi neki. Slična situacija kao da stranci pokušavaju pjevati na kajkavskom narječju. Ja bi odmah prepoznao “falš”:) Uglavnom, ako se dopalo stručnjacima BFG-a, kvaliteta snimljenog materijala je neupitna. Pitanje osobnih simpatija i glazbenog ukusa prepuštam Vama – potencijalnim konzumentima moje glazbe. Voli Vas TG J’

 1. HARP ROCKIN’ – (T. Goluban)
 2. BLOW JUNKIE BOOGIE – (T.Goluban / R.L. Johnson)
 3. ELECTRIC LIGHTS – (T.Goluban / R.L. Johnson)
 4. GAMBLER’S BLUES – (T.Goluban)
 5. ON THE ROOF – (T.Goluban)
 6. BLUES FOR MOTHER EARTH  –  (T. Goluban)
 7. BOOGIE 44 – (T. Goluban)
 8. DRIVIN’ & RIDIN’ –  (T. Goluban)
 9. FORHILL’S BOOGIE – (T. Goluban)
 10. TWO ROCKETS – (T. Goluban)
 11. UNTIL THE MORNING COMES – (T. Goluban)
 12. FREEDOM KING – (T. Goluban)
 13. MESSIN’ WITH THE KID – (M. London)
 14. SPEEDIN’ TRAIN – (T. Goluban / Z. Kudelić, I. Kostelić, R.L. Johnson)
 15. BLOW JUNKIE – (T. Goluban / R.L. Johnson)
 16. SPRINGTIME FEVER – (T. Goluban)

Cijeli album ‘Blow Junkie’ možete preslušati na sljedećem linku:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLyGdteCC-SpMk0EC-V-xFU7GDhC_gS1L

Tomislava Golubana možete pratiti na Facebooku i na http://www.goluban.com/

Link s fotografijama Tomislava Golubana:
http://www.phunet.com/promo/fotke-tomislav-goluban/

drumtidam foot
terapija_FOOT
soundgardina foot
Hrvatske blues snage
Treći svijet foot
Sound Report foot
classics foot