Novi album: World Contemporary Composers vol. 2 – Lighthouse

Lighthouse

Novi CD pod nazivom “Lighthouse” sa 14 skladbi suvremenih svjetskih skladatelja obogatio je glazbenu scenu. Osim hrvatskih skladatelja – Daria Cebića i Roberta Mihovilića, na CD-u se nalaze i skladbe eminentnih svjetskih skladatelja – Marca Reghezze, Alberta Llanasa i Yi Ting Chen.

Riječ je o albumu koji je dobio naziv prema Cebićevoj skladbi “Lighthouse”. Skladba je nastala kao sjećanje na jedinstveni, monumentalni svjetionik “Lighthouse”, koji se nalazi u Varzimu pokraj Porta. Pogled na Atlantik, tajanstveni vjetar i mistični svjetionik poslužili su kao inspiracija za ovu skladbu.

Vrijedi istaknuti skladbe Daria Cebića – ”12. simfonija/Space” kao i skladbu “Rhapsody” No. 1 za flautu solo u izvanrednoj izvedbi profesorice Renate Penezić. Za skladbu “Lighthouse” profesor Cebić već je primio brojne nagrade, između ostalog 1. nagradu u Londonu, dok je za skladbu ”12. simfonija/Space” dobio 1. nagrade u Rimu i Barceloni.

Impresivni dirigent svjetskog glasa Michele Perella na zaista izuzetan način donio nam je zvukovni prikaz Cebićeve skladbe “Ave Maria”, u izvedbi ”Superba Young Choir” iz Genove, uz koju je nastupila fascinantna sopranistica Sara Scippe.

Magistar kompozicije, glazbeni producent i snimatelj Sandro Šekutor ističe: ”Lighthouse je kreativna kompilacija, koja diskretno spaja tradiciju, klasiku, folklor i elektronsku glazbu, suptilnom melankolično-sanjivom bojom“.

Viktor Brezak, dirigent vokalnog ansambla “Initium” donio nam je prekrasnu, pomalo melankoličnu skladbu “Pusti mati”, koja je na neki način mješavina klasične forme i folklora. Autor teksta je Zvonimir Nemet dok je autor glazbe i aranžmana Dario Cebić.

Profesor Brezak naglašava: “Radi se o skladbi koja je spoj dalmatinske sjete i kontinentalne melankolije. Rijetko se mogu naći CDi koji imaju spoj različitih kulturnih utjecaja. Prekrasna je suradnja sa inozemnim umjetnicima, skladateljima i zborovima”.

Hrvatske blues snage
Sound Report foot
Bez sluha foot
soundgardina foot
drumtidam foot
classics foot
terapija_FOOT