Novi album: Zvonimir Varga – Veliki ples

Zvonimir Varga - Veliki ples

https://youtu.be/Q9YeMozhGqo

 

Zagrebački kantautor i glazbenik Zvonimir Varga objavio je svoj prvi album instrumentalne glazbe pod nazivom “Veliki ples”. Riječ je o skladbama koje je komponirao za dječje kazališne predstave koje su prikazane od 2012. do 2017. godine na Susretima zagrebačkih amatera kazališta (SKAZ). Ovim albumom obuhvaćen je dio pjesama iz predstava “Čarobni sat”, “Car je…”, “Zbrčkana bajka”, “10 NAJ”, “Romea i Julio”, “Dobra vještica” i “Ples zabranjen”, u kojima su sudjelovali mladi glumci iz Dramsko-plesne grupe Dramci studija ANZIP, koje vodi zagrebačka redateljica Nikica Viličić. Melodijama koje su mu došle “na prvu'” Varga je na sebi svojstven način ovim predstavama udahnuo note originalnosti, koje odišu dječjim šarmom i zaigranošću.

“Melodije su rađene prema scenarijima koje sam imao pred sobom, i samo sam trebao prepustiti da mašta učini svoje. Rad s djecom, ili bolje reći mladim glumcima dodatno me inspirirao, uistinu je jedinstveno iskustvo i jako sam ponosan što sam sudjelovao u ovim predstavama. Čestitao bih i suradnici Nikici Viličić te svim njezinim malim dramcima, koji su svojim vrckavim igrokazima na daskama izmamili brojne osmjehe i aplauze.”, istaknuo je Varga.

“Moja suradnja s Zvonimirom bila je vrlo prirodna, opuštena i kreativna. Prije svakog projekta našli bi se na kavi gdje bih mu pričala o ideji za predstavu i temi koja se obrađuje, čitali bismo scenarij i mozgali o glazbenim rješenjima. Zvone je dolazio na probe, a prema djeci je uvijek pokazivao poštovanje, kao prema profesionalnim glumcima. Zatim bi se Zvone zatvorio u svoj studio i stvarao glazbu koja se savršeno uklopila u predstavu, dajući joj dublji smisao.”, rekla je redateljica Nikica Viličić.

Treba naglasiti kako su spomenuta glazba, kao i predstave, iz godine u godinu dobivale vrlo pozitivne kritike od stručnog žirija u SKAZ-u, što predstavlja dodatnu potvrdu kako su redateljica i kantautor kroz duži period uspješno pronalazili zajednički jezik u spoju dva različita žanra umjetnosti.

U 10 godina koliko je prisutan na sceni, Zvonimir Varga objavio je devet albuma, jednu kompilaciju, 20-ak singlova te knjigu poezije. U Hrvatskoj, regiji, a i šire, Varga je održao gotovo 300 koncerata, a u posljednje vrijeme najviše nastupa po zagrebačkim kaznionicama, domovima umirovljenika i knjižnicama. Kako ističe kritika, Varga piše “vrlo jake pjesme koje odišu iskrenošću i romantičnim senzibilitetom unutarnjeg, duhovnog svijeta bez ikakvih pretencioznosti”.

reggae foot
drumtidam foot
Treći svijet foot
Hrvatske blues snage
terapija_FOOT
Sound Report foot
Bez sluha foot