Novi EP: Country of Origin: Croatia

Country of Origin Croatia
 Spona predstavlja svoju prvu kompilaciju s isključivo country izvođačima. Domaća country scena je posljednjih godina poprilično neprimjetna, a EP "Country of Origin: Croatia" je prvi korak koji bi to mogao promijeniti. Na kompilaciji se nalaze četiri pjesme (tri autorske te jedna obrada) hrvatskih country izvođača: Veni Vidi Whiskey - "Born to Be Free", The Kulash - "Donkey With Soul of Man", The Ungratefuls - "View From the Top Floor" i "Horse's Back" - Blue Moon of Kentucky. 

EP otvara singl "Born to Be Free" grupe iz Kotoribe zanimljivog imena Veni Vidi Whiskey. Pjesma je temeljno nastala na ideji slobode, najveće bajkerske strasti koju i većina članova benda njeguje. Sloboda je jedino i istinski shvatljiva tek na ravnoj cesti. Predstavlja životnu slobodu - putovanje od početka do kraja znajući živjeti svaku sekundu i svaki trenutak. "Born to Be Free" pokušava opisati svijet bajkerske scene, ali ujedno ima i šire značenje; Prikazuje put od samoće i odbačenosti prema ljubavi i prihvaćanju. Transformaciju od duševne nesigurnosti i nemira do stabilnosti karaktera, a na kraju i prema konačnoj slobodi pojedinca.

Kompilaciju nastavlja kompozicija "Donkey With Soul of Man" grupe The Kulash iz Zatona kod Šibenika. Pjesma se našla i na debitantskom albumu "Eyes Full of Truth" kojim se The Kulash predstavio glazbenoj javnosti, a na kojem se nalazi jedanaest autorskih country - pop - rock kompozicijama s tragovima bluesa.

Svoj doprinos EP-u dao je i bend The Ungratefuls (Teo Aničić i Siniša Matešić), pjesmom "View From the Top Floor". 
      "Pjesma  je nastala u jednom dahu u jednoj večeri. Posljedica je razmišljanja sredovječnog čovjeka o željama i nadama mladosti, koje se polako otapaju s godinama te krutoj hladnoj realnosti, koja ih zamijeni. "View From the Top Floor" je folk pjesma, a u folku nema zabranjenih tema. Glazbeno je ukorijenjena u klasičnom country folk izričaju, s akustičnom gitarom u bazi, višeglasnim refrenom i električnim gitarama, koje sviraju u stilu pedal steel gitare." - kažu Teo i Siniša.

Kompilaciju zatvara "Blue Moon of Kentucky" šibenske grupe Horse's Back. Riječ je o obradi istoimene legendarne pjesme bluegrass glazbenika Billa Monroea iz daleke 1947. godine. Zanimljivo, ovu pjesmu je obradio i sam kralj Elvis Presley.

EP "Country of Origin: Croatia" je prvi korak popularizacije domaće country glazbe, a na jesen slijedi velika kompilacija s 12 "countryoidnih" pjesama. Zainteresirani izvođači mogu se javiti na mail. Do tada, poslušajte EP i uživajte u country glazbi hrvatskih izvođača!
Hrvatske blues snage
terapija_FOOT
jazz foot
Sound Report foot
soundgardina foot
classics foot
reggae foot