Novi EP: Gustafi – Maneštra Vol. 1

“Maneštru” poslušajte OVDJE

Nakon izvrsnog najavnog singla “Hiti se na mene”, Gustafi su objavili EP “Maneštra”, koji najavljuje jedanaesti studijski album legendarnih Istrijana. “Maneštra” sadrži četiri pjesme – “THC balun (Cumbia Istriana)”, “U mojoj glavi”, “Kad toje ime” i “Hiti se na mene”, o kojima Edi Maružin kaže:
 

Kako i sam naziv opisuje, “THC balun (Cumbia Istriana)” je mješavina cumbije i baluna, istarskog narodnog plesa i kante vrste taranke, prožete rock aranžmanima, rekli bismo karakteristična world music pjesma. Riječ je o šaljivom ljetnom singlu koji opisuje prisutnost narkotika i u seoskom okruženju. Droga danas nije rezervirana samo za urbane sredine, a ova pjesma opisuje čuđenje postojanju te moderne pošasti u ruralnoj sredini. Sigurni smo da će se ovo ljeto “THC Balun (Cumbia Istriana) slušati diljem regije, a i šire.
   

  „U mojoj glavi“ je ozbiljan neo blues, koji se može slušati bilo gdje u svijetu. Žestoke akustične i električne gitare paraju glazbenom pozadinom, opisujući promjene u glavi, kada sve brige i probleme zamjenjuje praznina i potpuno opuštanje (…u mojoj glavi sad je za sve lazno, u mojoj glavi sada je sve prazno). Zen Blues.
     

„Kad toje ime“ je žestoka rokerska ljubavna pjesma, čudnovatog rifa koji se pjeva, sigurno će naći pristaše u ljubiteljima čvršćeg zvuka Gustafa.
     

“Hiti se na mene” obiluje veselim, plesnim i zarazno zabavnim ritmovima i melodijama, popraćenim prepoznatljivo komičnim “gustafovskim” tekstom, koji je istovremeno prepun direktnih i metaforičkih igrica na relaciji muškarca i žene. Singl je izvanredno prihvaćen među slušateljima i radijskim urednicima i zaista nam je iznimno drago zbog toga.”

Pjesme su snimljene u bendovskom studiju u Maružinima, a zanimljivo je da je, po prvi put u tridesetpetogodišnjoj glazbenoj karijeri, sve pjesme snimio Edi Maružin. Za glazbenu produkciju je zaslužan dugogodišnji prijatelj benda i praktički član, Edi Cukerić, kojemu je ovo već deveti producirani album Gustafa, a uz to je na nekim izdanjima radio kao snimatelj, tehničar te koproducent. Miks je radio Mot Tomaž Maras u studiju RSL u Novom Mestu, također dugogodišnji suradnik, koji je pjesme i masterirao. Savjetodavno važnu ulogu odigrao je i Čedomir Mošnja, koji je pjesme korigirao konstantno u procesu njihova stvaranja. Pjesme su uz Edija (vokal, gitare, bas, mandolina, usna harmonika, loopovi, sampleovi) i Čeda (bubanj, perkusije, drum machine) odsvirali i Martin Šikman (bas), Edin Pecman (harmonika i klavijature), Jimi Grgić (gitare), Boris Mohorić (truba), Romano Hantih (tuba), Emmanoel da Silva (perkusije), gitaru je još svirao i Ang Maružin, Bernarda Ravnić je otpjevala prateći vokal na “Hiti se na mene”, a Edi Cukerić svirao theremin na pjesmi “Kad toje ime”.

Za pjemu “THC balun (Cumbia Istriana) je u režiji Johna Karduma snimljen i videospot, koji će biti objavljen idućeg tjedna.
Grupa Gustafi nastala je krajem 1980. godine u malom istarskom gradiću Vodnjanu, a u 35 godina uspješne karijere su objavili deset studijskih albuma, snimili brojne hitove i odsvirali više od 2500 koncerta, na kojima su svojom energijom osvojili publiku gdje god su se pojavili – od Istre i cijele regije, preko većine europskih zemalja, sve do afričke Zelenortske Republike i dalekog Brazila.

drumtidam foot
Hrvatske blues snage
reggae foot
terapija_FOOT
classics foot
Treći svijet foot
Bez sluha foot