Novi EP: Zvonimir Varga – Katarina EP

Zvonimir Varga - Katarina EP

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga predstavlja “Katarina EP”, kojeg je u cijelosti posvetio svojoj djevojci. Na EP-u nepopravljivog romantika se nalaze četiri pjesme posvećene Katarini, a zanimljivo je da sve kompozicije prate i odlični videospotovi. Logično, EP otvara pjesma “Katarina”; Zvone je Katarini napisao pjesmu, a ona je osmislila i snimila maštovit spot, koji prikazuje ljubavnu priču kroz dogodovštine dva dječja automobila – muški i ženski. Slijedi “Nova za Kety” – rukopis već formirane Zvonimirove autorske osobnosti, koji je prepoznatljiv vokalno, glazbeno, ali i sadržajem. Pjesma je poziv na vožnju pod nebom obojenim u plavo u ime ljubavi koja traje zauvijek te savršeno opisuje poetiku glazbenika, koji svoj indie romantizam reflektira s obje strane crte, koja razdvaja stvaralački od privatnog života.

“Najljepša cura u gradu” odiše daškom romantike u retro “štihu” 60-ih godina te oživljava zvuk ranog rock and rolla koji teško može biti zaboravljen. Sve to prati i videospot koji filmičnim kadrovima poetično ocrtava noćni ugođaj Zagreba. Uz video pratnju, slušati ovu pjesmu gotovo je ugodno kao promatranje laganih, snježnih pahulja kako tiho padaju na grad. Nježni bokeh ugođaj, svjetlucave lampice i šareni ukrasi, plavi tramvaji – sve su to upečatljivi motivi koji povezuju ovu zimsku, ljubavnu priču i daju slušateljima prostor za maštanje.
Posljednja pjesma na EP-u, ali sigurno ne i posljednja pjesma koju će Zvonimir Varga posvetiti svojoj Katarini je “Noćna pjesma”. Mračnija, dublja, sentimentalnija i malo depresivnija. Balaševićevska. Sjetna, beskrajna, prekrasna i beskonačna za sve koji mogu osjetiti takve emocije. “Noćnu pjesmu” prati bajkovit animirani “maloprinčevski” spot čiji je autor mladi zagrebački umjetnik Dominik Šitum.
Valja naglasiti kako je pjesme “Katarina”, “Nova za Kety” i “Najljepša cura u gradu” snimio, aranžirao i producirao mladi morski vuk Jere Šešelja na lokacijama u Zadru i Zagrebu, uz gostovanja Stipe Mađora na trubi i Jurice Hotka na klaviru. “Noćnu pjesmu” snimio je i aranžirao Varga u kućnim uvjetima.

Zvonimir Varga se postupno i strpljivo, nenametljivo, pjesmu po pjesmu, album po album, prometnuo u glazbenu osobnost najbližu poziciji “dobre duše” kantautorske nam scene. U deset godina objavio je devet albuma, jednu kompilaciju, više od 20 singlova, glazbu za kazalište, knjigu poezije te slikovnicu. Njegov rad, kako piše kritika, izdvaja se iz mora i gomila estradnog kičeraja spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i hrvaticana: “Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu…”, samo su neki od opisa njegovih pjesama koje i publika prepoznaje na isti način. U Hrvatskoj, regiji, a i šire, održao je gotovo 300 koncerata.

Treći svijet foot
reggae foot
Hrvatske blues snage
terapija_FOOT
soundgardina foot
Sound Report foot
Bez sluha foot