Novi singl: Šćike feat. Alen Vitasović – Grožnjana grada

Šćike feat. Alen Vitasović - Grožnjana grada

Singl “Grožnjana grada” poslušajte OVDJE

Istarski etno sastav Šćike i Alen Vitasović objavili su zajednički singl “Grožnjana grada”, veselu i opuštajuću pjesmu koja spaja moderno s tradicionalnim te u skladnu cjelinu povezuje elemente istarskog etna i melodične pop glazbe. Tekst pjesme je tradicionalan, glazbu i aranžman potpisuje Tonči Horvat – Hus, koji je zaslužan i za glazbenu produkciju, a singl je sniman u studiju “Triban” (Buje). Za pjesmu “Grožnjana grada” je snimljen i videospot, naravno, u samom Grožnjanu, a njegova premijera se očekuje uskoro.

Šćike su osnovane 2007. godine, a koristeći stare istarske instrumente, pjesme, napjeve, način pjevanja i muziciranja, započeli su izvoditi pomalo zatvorenu istarsku glazbu na jedan življi i pristupačniji način. U bend su uključili i moderne instrumente, kako bi glazbu svog zavičaja što više približili današnjem vremenu te su tako tradicionalni istarski instrumenti (sopile, mih, bajs, mišnjice, volarice, frula, violina, harmonika trieština…) dobili prateće, suvremene instrumente (bas i električnu gitaru, bubnjeve, harmonike, djembe, udaraljke, klarinet…).

Važno je napomenuti da su Šćike prošle godine predstavljale Hrvatsku na EBU Folk festivalu u Švedskoj i da svojim djelovanjem uvelike doprinose očuvanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i Istre. Podsjetimo, istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici upisano je i na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi

classics foot
Sound Report foot
reggae foot
Treći svijet foot
soundgardina foot
Hrvatske blues snage
drumtidam foot