Počinje 11th Zagreb International Blues Festival!

11th ZIBF

Počinje jedanaesto izdanje Zagreb International Blues festivala, koji će trajati od 9. do 13. ožujka, a u pet festivalskih dana na četiri zagrebačke lokacije nastupit će jedanaest odličnih blues izvođača. Festival počinje 9.3. u osnovnoj školi “Grigor Vitez” (Kruge), gdje će u sklopu već tradicionalnog programa “Blues in the School” nastupiti Miro Dimić & Boris Hrepić.

U utorak (10.3.), u zagrebačkom klubu “Hard Place” će se održati večer posvećena osnivaču Hrvatskih blues snaga, nažalost prerano preminulom Draženu Buhinu Buhi. U programu “Blues for You – Tribute to Buha” nastupit će pet izvođača – Bugi GeorgeV, Tomislav Goluban, Colours of Blue, Bluzy Treesome i Ben Dover. Od početka karijere do danas, Tomislav Goluban dokazuje virtuoznost, uvodi razne glazbene inovacije, surađuje s brojnim umjetnicima, osvaja nagrade i priznanja te educira mlade. U njegovoj bogatoj diskografiji nalazi se čak jedanaest studijskih albuma, a Golubanovu neospornu kvalitetu prepoznaje i publika i struka. Osvojio je četiti Porina, tri nagrade Status HGU-a, nekoliko Fender Megamuzika nagrada, pobijedio je na Croatian Blues Challengeu u dvije kategorije (jedini kojem je to uspjelo), predstavljao je hrvatski blues na International Blues Challengeu i European Blues Challengeu, a njegove pjesme su pronašle mjesto na samim vrhovima TOP ljestvica specijaliziranih radijskih emisija u Americi, Kanadi i Australiji.

Bluzy Threesome iz Siska je nastao 1.4.2019. na svjetski dan šala i podvala, ali iskazao je najozbiljnije namjere pobijedivši na jedanaesetom Croatian Blues Callengeu u bend kategoriji. Frontalnu poziciju ima pjevačica Antonija Kihalić, koja (eto, sasvim suprotno od asocijacije njenog prezimena) pjeva snažno i raskošno, upravo na tragu svojih najvećih uzora, Joss Stone i Janis Joplin. Solo gitarist, mladi Juran Strmecky, smatra se jednim od najboljih mladih gitarista u Hrvatskoj, koji ”energijom odaje počast svojim idolima kao što su Joe Bonamassa, Eric Clapton i Jimmy Page”. Basist Augustin Dovranić ranije je radio sa nekoliko lokalnih cover bendova i u autorskoj prog alt-rock grupi Bekslep. Matej Smiljanić na bubnjevima je još i član stalne postave reagge benda One dread te blues benda Ašpergerov sindrom, a zanimljivo je da je s riječkim blues kvartetom Rolin Humes 2014. pobijedio na Croatia Blues Challengeu.

Srijeda, 11. ožujka, je rezervirana za headlinerice festivala – SUSU. Sirova seksualna energija i provokativnost preko krajnjih granica. Žestoko. Divlje. Tribalno. Drugačije. Zavodljivo. Nabrijano. Eksplozivno. Spiritualno. Luđački. Buntovno. Erotično. Ovo su samo neki od pridjeva kojima opisuju SUSU, suludo dobar rock-blues bend iz New Yorka, koji predvode dvije pjevačice kakve nikada niste vidjeli – Liza Colby i Kia Warren. U sklopu turneje “SUSU-Supernatural Tour” na kojoj će samo u ožujku održati 24 koncerta diljem Europe (Njemačka, Slovačka, Italija, Austrija, Španjolska, Francuska), SUSU dolazi u srijedu, 11.3. u Hard Place, gdje će nastupiti kao headliner ovogodišnjeg 11th  Zagreb International Blues Festivala. Ispred njih će nastupiti zagrebačko-zaprešićki duo Two Blue

U četvrtak (12.3.) festival “seli” u popularni “KCM” (Kulturni centar Mesnička), gdje će svirati Hele & Hutch, pobjednici aktualnog Croatian Blues Challenge-a. Nakon pobjede na CBC-u, Hele & Hutch, riječko-istarski glazbeni duo je predstavljao hrvatsku na najvećem svjetskom blues natjecanju u samoj kolijevci bluesa – Memphisu. U Sjedinjenim Američkim Državama, od 28. siječnja do 1. veljače, održano je 36. izdanje International Blues Challengea. Među tisućama drugih glazbenika iz cijelog svijeta, Hele & Hutch izveli su svoje autorske pjesme za koje su u “zemlji bluesa” dobili velike pohvale od strane stručnog žirija.

Posljednja večer festivala (petak, 13.3.) je u zagrebačkom klubu “Booze & Blues” gdje nastupaju Colours of Blue i Zvonimir Varga. Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni – glazbi se ozbiljnije posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 10 godina objavio osam albuma, kompilaciju, 20-ak singlova i spotova, napisao zbirku poezije i slikovnicu te skladao za kazalište. Njegov rad izdvaja se iz mora i gomila estradnog “kičeraja”, spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane. Koncertno je iznimno aktivan pa se bliži brojci od 300 samostalnih nastupa diljem regije, a uz standardne festivale i klubove, nastupao je i u zatvorima, staračkim domovima i knjižnicama.

Hrvatske blues snage, Dobri duh rock’n’rolla i Spona Vas pozivaju na 11th Zagreb International Blues Festival – pet dana dobre zabave uz vrhunski blues!

soundgardina foot
drumtidam foot
Bez sluha foot
Treći svijet foot
reggae foot
classics foot
Sound Report foot