“Rolin Humes” i “Zack Dust & Jura Geci” pobjednici 6th Croatian Blues Challengea

Croatian Blues Challenge

Zagrebački klub “Bikers Beer Factory” je od 5. do 7. studenog 2014. bio domaćin šestog “Croatian Blues Challengea”, koji je potvrdio da u hrvatskoj još uvijek vlada veliki interes za blues te da kod nas postoje brojni kvalitetni blues izvođači. Pred ispunjenim klubom je u tri dana nastupilo devet natjecatelja, a kao gosti su svirali sastavi “Soul Radio” (pobjednici ovogodišnjeg “HGF demo festivala”) te “Zamba” (pobjednici “5th Croatian Blues Challengea” u grupa kategoriji te ovogodišnji predstavnici hrvatske na “International Blues Challengeu” u Memphisu).

U srijedu, 5. studenog, u solo/duo kategoriji nastupili su Matija Halabarec (Zagreb), Zack Dust & Jura Geci (Varaždin) te Marko i Darko (Zagreb), a stručni žiri u sastavu Boris Hrepić – Hrepa, Matija Dedić, Stevo Vučković – Wolfman, Dragutin Smokrović – Smokva i Boris Dugi-Novački – Zamba, za pobjednika je odabrao mladi varaždinski duo Zack Dust & Jura Geci. Kao poseban gost večeri nastupio je odličan mladi soul/funk/blues/pop sastav “Soul Radio” iz Duge Rese i Karlovca.

Zack Dust je country/blues/folk kantautor iz Varaždina. Rođen je 1984., a gitaru počinje svirati s jedanaest godina. Nakon mnogih glazbenih projekata i bendova, osniva grupu “Voodoo Lizards” kao pjevač, tekstopisac i gitarist. Nakon snimljenog albuma odlučuje pokrenuti solo karijeru te kreće na  put u SAD gdje odlazi na poziv renomiranih i svjetski poznatih glazbenika; producenta i gitarista Jimmy Ripa (Mick Jagger, Jerry Lee Lewis, Wille Nelson, Television) i Bernard Fowlera, (The Rolling Stones, Ronnie Wood, Herbie Hancock) koji su zamijetili njegov talent. Snima samostalan album “Other Side Of Ocean” u Hollywood-u, a produkciju albuma potpisuje slavni producent Robi Banerji (The Rolling Stones, Crosby, Stills & Nash , Herbie Hancock, Jewel). Među glazbenom elitom koja je surađivala na albumu, značajniji su Phil Jones (bubnjar Tom Pettya), Maxayne Lewis (pjevač Jerry Lee Lewisa) i Fuzzbee Morse (multi-intrumentalist za Bono Voxa, Lou Reeda, Peter Gabriela). Zack Dust je snimio i live DVD „Chrome Hearts“, a samo na području Kalifornije je svirao više od sedamdeset koncerata. Početkom 2013. započeo je suradnju na novom glazbenom uratku imena „Justice“ s gitaristom “Black Crowesa”, nadaleko poznatim i nagrađivanim producentom Marc Fordom. Novi album je završen i trenutno osvaja impresivan uspjeh na ljestvicama brojnih američkih radio postaja sa singlom “Good Morning California”.

Jura Geci je rođen 1985. u Varaždinu, a gitaru počinje svirati s 12 godina. Surađivao je, snimao, svirao i producirao albume i pjesme s mnogim izvođačima i umjetnicima (Jimmy Rip, Bernard Fowler, David Bianco, Voodoo Lizards, Ivan Vragolovich, J’animals, Sara Renar, Superoperater), a uz gitaru povremeno svira bas,mandolinu i tamburicu.Trenutno završava dva albuma u Hrvatskoj.

U četvrtak su u grupa kategoriji nastupili sastavi “Ohio Bend” (Virovitica), “Bender” (Novska), “Levonda Kids” (Vrbanj, otok Hvar), “Rolin Humes” (Rijeka), “In Roots” (Split) i “Blues Messenger” (Koprivnica), a žiri je proglasio dva najbolja sastava: pobjednik “6th Croatian Blues Challengea” u grupa kategoriji je riječka grupa “Rolin Humes”, a drugoplasirani sastav je splitski “In Roots”.
     

“Rolin Humes” je fenomenalan mladi riječki blues kvartet (Robi – vokal i klavijature, Nikola – gitara, Emil – bas i Matej – bubanj), koji je u vrlo kratkom vremenu ostvario brojne uspjehe kod nas i u inozemstvu. Uz pobjedu na ovogodišnjem “Croatian Blues Challengeu”, pobjeđivali su i na “Balantiness Music Creationu” (2012.), “Demonstratoru” (2013.), “Turbina Demo Festu” (2013.) i “ST@rt-u” (2014.), a nastupali su u finalu “Jelen Demo Festa” (2012.), “HR demo kluba” (2012.), “Zaječarske gitarijade” (2013.) i “HGF demo festivala” (2014.). “Rolin Humes” uskoro ulaze u studio snimiti svoj album prvijenac.

U petak, 7. studenog, u prepunom “Bikers Beer Factory-u” su nastupili pobjednici u obje kategorije (“Zack Dust & Jura Geci” i “Rolin Humes”), a kao gost je nastupio karlovački sastav “Zamba”, pobjednik prošlogodišnjeg “Croatian Blues Challengea”.
Kao i svih prethodnih godina, pobjednici u svakoj kategoriji su stekli pravo predstavljati Hrvatsku i udrugu “Hrvatske blues snage” na krovnom svjetskom blues natjecanju –  “31th International Blues Challengeu”, koje će se od 20. do 24. siječnja 2015. održati u Memphisu. Pobjednici također imaju priliku nastupiti i na “6th European Blues Challengeu” u proljeće 2016. godine.

drumtidam foot
terapija_FOOT
Treći svijet foot
Bez sluha foot
classics foot
Hrvatske blues snage
Sound Report foot