Roman „Duhovi“ ili priča o ravnodušnosti

Roman „Duhovi“ (u izdanju EKOmobilisa, 2013.), prva knjiga zagrebačke autorice Ive Ušćumlić Gretić, istodobno je glasna kritika šutnje i nasilja te dirljiva priča o pobjedi nad roditeljskim grijesima. Iako kritika ravnodušnosti, „Duhovi“ nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

„Što bi bilo da sam?“ pitanje je svih pitanja i u ovom romanu. Prateći živote nekoliko zagrebačkih obitelji u naselju Vrbik osamdesetih godina prošlog stoljeća, i čitatelji će se često zapitati „što bi bilo da su nešto napravili drukčije“, shrvani poput glavnih likova, nemoćnih da išta naknadno promijene. Životi junaka romana žestoko će se ispreplesti u proljeće 1986., kad prema Zagrebu krene otrovni oblak nastao nakon černobiljske katastrofe.

„Duhovi“ su priča o ljudima koji su odustali, koja nas vraća u vrijeme kad je bilo u redu viriti u tuđe živote, ali ne i miješati se u njih. Priča o vremenu u kojem su svi znali sve o svojim susjedima, ali nije ih se ticalo. O vremenu kad se tvrdilo da je batina izašla iz raja. Nije da neki i danas tako ne misle, ali srećom, postoje i oni drugi, koji se ne boje na glas reći suprotno. Kad bi se poruka „Duhova“ prevela na jezik fejsbuk statusa, glasila bi: „Ono, jel’ može da ne budemo ravnodušni kad vidimo da je ljudima oko nas teško, a?“ Vrlo jednostavno pitanje i vrlo težak odgovor. Nakon čitanja knjige i emocija koje će pobuditi, mnogi će, vjerujemo, reći „može“. „Duhovi“ su napisani u strukturi fuge, najsavršenijeg polifonijskog glazbenog oblika koji se zasniva na melodijskoj ravnopravnosti svih dionica, odnosno kontrapunktu. Na kraju knjige popis je pjesama koje se provlače kroz tekst, među ostalim Everybody Loves Somebody Sometime, Starog Pjera, Što te nema, Svi vi što maštate o sreći…

Knjiga se može naručiti izravno od izdavača EKOmobilisa (info@ekomobilis.hr), a dostupna je i u većini knjižara, kao i u zagrebačkom Rockmarku. Cijena: 70 kn.

Iva Ušćumlić Gretić rođena je 1977. u Zagrebu, a živi u Samoboru. Godinama je radila kao novinarka i urednica u raznim hrvatskim medijima. Pisanje joj je važno kao i disanje, glazbu sluša svaku budnu minutu, uživa u oblacima, vjetru i moru, izlascima i zalascima sunca, a ponekad se izgubi u poznatim i nepoznatim gradovima, u potrazi za novom pričom.

 

classics foot
Hrvatske blues snage
soundgardina foot
Sound Report foot
Bez sluha foot
Treći svijet foot
drumtidam foot