Samantha Shannon – Sezona kostiju

Godina je 2059. Svijet je mračno mjesto u kojem se bilo koje odstupanje od norme i bilo kakav nagovještaj „paranormalnih sposobnosti“ najstrože kažnjava. Devetnaestogodišnja Paige Mahoney – vidovnjakinja koja ima sposobnost ulaska u tuđe umove i koja je u londonskom podzemlju poznata pod nadimkom Blijedi Sanjar – jedna je od onih koje vlast želi eliminirati. Jednoga dana Paige je napadnuta i oteta te dovedena na Oxford gdje shvaća da je sve što je dotad vjerovala izgrađeno na laži, a svijet suočen s prijetnjom još opasnijom od okrutne zemaljske vlasti. Paige je odlučila krenuti u borbu za opstanak.

Sezona kostiju prvijenac je britanske autorice Samanthe Shannon čiji je rukopis izazvao veliku borbu među nakladnicima, a prava za filmsku ekranizaciju prodana su i prije izlaska romana. Samantha Shannon ušla je u i finale nagrade Women of the Future za najbolju mladu spisateljicu, a najčešća usporedba bila je ona s J.K.Rowling. Paige je, pak, promptno uspoređena ne samo s Harryjom Poterrom već i s Katniss Everdeen, junakinjom serijala Igre gladi. Roman je postao bestseler The New York Timesa i Sunday Timesa, a prava su prodana u 28 zemalja. Čitatelji su bili suglasni: Sezona kostiju jedna je od najboljih i najuzbudljivijih avantura suvremenog doba, čarobna priča koja i najvećeg skeptika, pretvara u dijete koja suspregnutog daha sluša priču i čeka što će se dogoditi kad se stranica okrene…

Samantha Shannon britanska je spisateljica rođena 1991. godine. Završila je studij engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Oxfordu, a svoj je prvi roman Aurora napisala kad je imala svega petnaest godina. Prava za Sezonu kostiju, prvi dio zamišljenog serijala od sedam nastavaka, kupila je ugledna izdavačka kuća Bloomsbury. Nakon izlaska Sezone kostiju iz udruge British Fantasy Society poručili su da je riječ o romanu koji označava dolazak izvanserijski talentirane britanske spisateljice koja bi mogla s trona svrgnuti Stephenie Meyer i Suzanne Collins.

 

Sjajan, raskošan fantasy-triler.(The Times)

Zadivljujuće domišljata i pametna priča o izuzetnoj hrabrosti, herojskom suosjećanju, ljubavi koja prelazi granice i – potrazi za slobodom. (Booklist)

Mračan i pomno osmišljen fantasy na kakav dosad niste naišli.Sezonu kostiju ne smijete propustiti. (Kami Garcia)

Samantha Shannon rođena je pripovjedačica. (Observer)

 Ova knjiga evocira kritiku političke tiranije Georgea Orwella i mitologiju J. R. R. Tolkiena.(USA Today)

reggae foot
drumtidam foot
Hrvatske blues snage
soundgardina foot
Treći svijet foot
terapija_FOOT
classics foot