Svjetska priznanja za Dugoselca Darija Cebića

Dario Cebić

Mladi skladatelj i glazbeni pedagog Dario Cebić nastavlja s vrhunskim rezultatima na međunarodnoj sceni. Posljednjih nekoliko tjedana dobitnik je nekoliko velikih međunarodnih priznanja. Nakon što je briljirao i osvojio 2. nagradu sa skladbom “Chamber Concerto No. 2” za komorni ansambl na jednom od najvećih svjetskih natjecanja iz kompozicije – “European Music Competition”, koje se ove godine po 29. put održalo u organizaciji gradova Torina odnosno Moncalierija (vrijedi napomenuti da 1. nagrada nije dodijeljena), novo priznanje stiglo mu je i iz Bugarske gdje mu je od strane “European Association of Folklore Festivalsˮ – EAFF (Official partner of UNESCO) dodijeljena nagrada za poseban doprinos u očuvanju i razvoju svjetske tradicionalne folklorne umjetnosti.

Posljednja nagrada stigla je s velikog međunarodnog natjecanja “30. Concorso Pianistico Citta di Albenga” koje se ove godine po 30. put održalo u organizaciji gradova Albenge, odnosno Genove, a na kojem je Cebiću dodijeljena specijalna nagrada natjecateljske komisije za skladbu “Sonatine no. 4” za klavir solo.

Cebić je završio doktorski studij iz kompozicije te doktorski studij iz glazbenih znanosti, nakon čega je završio postdiplomski studij na “Universität für Musik und darstellende Kunst” u Beču i specijalizaciju iz glazbenih znanosti i analize na “Hochschule für Musik Hanns Eisler” u Berlinu. Kompoziciju je usavršavao kod nekih od vodećih skladatelja 20./21. stoljeća – Karlheinza Stockhausena, Martijna Paddinga, Dietera Macka i prof. Michaela Obsta.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku 2012. i 2013. godine, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju u Engleskoj, 2. nagrade Hrvatskog sabora kulture 2012. godine, poticaja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, nagrade “Composition prize” 2011. godine, 1. nagrade na “International Composition Competition InterArtia” 2014., 2015. i 2016. godine, 2. nagrade za filmsku glazbu na “Foudoulis International Composition Competition”, 1. nagrade na “International Competition Award” 2017. godine, 2. nagrade na “Volos International Composition”, nagrade “Fifteen minutes of fame”, apsolutno 1. nagrade u Italiji, na velikom međunarodnom glazbenom natjecanju Amigdala International Music Competition “Giuseppe Raciti” Award, dobitnik je priznanja Zagrebačke županije 2014. godine, za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu.

Autor je dvije knjige koje “Kompositionen des 21. Jahrhunderts” i “Die Entwicklung des Tamburizzaspiels in Kroatien und Österreich”, koja je preuzeta od nekih od najpoznatijih svjetskih sveučilišta, između ostalih Indiana University pa i u slavnoj Lincoln Hall na Cornell University (Sidney Cox Library of Music and Dance).

soundgardina foot
drumtidam foot
Treći svijet foot
Bez sluha foot
terapija_FOOT
Sound Report foot
reggae foot