Zagreb International Blues Festival

12th Zagreb International Blues Festival

08.06. – 12.06.2021. 

Program:

08.06. “Blues for You – Tribute to Buha” – Ben Dover, Sunnysiders i Bugi GeorgeV- Hard Place
09.06. Lela & Joe Kaplowitz, Zvonimir Varga – Močvara
10.06. “Blues in the School” – O.Š. Cvjetno naselje
11.06. Tony Lee King, Veni Vidi Whiskey – Hard Place
12.06. BE HA VE, Bok Blues – Močvara

ZAGREB INTERNATIONAL BLUES FESTIVAL

Avanturu zvanu ”Zagreb International Blues Festival” (u daljnjem tekstu ZIBF) pokrenula su 2010. godine tri člana udruge ”Hrvatske blues snage” (u daljnjem tekstu HBS): Dražen Buhin Buha, Gordan Penava Pišta i Siniša Bizović Bizi. Festival je bio logičan nastavak djelovanja HBS-a nakon pokretanja koncertnih večeri ”BlueSax!” i ”Timepieces”, organiziranja prvog ”Croatian Blues Challengea” 2009. godine, dvije ekspedicije na ”International Blues Challenge” u Memphis te izdavanja prvog trostrukog CD albuma ”BlueSax! Live Season 2008/2009” (CroatiaRecords/Spona).

Već nakon prva dva festivala na kojima su headlineri bili Candye Kane i legendarni Charlie Musselwhite, Zagreb je jasno ucrtan na festivalsku blues kartu Europe. Nažalost u veljači 2012. Buha zauvijek odlazi s ovog svijeta, no Pišta i Bizi nastavljaju dalje dodavši u festival posebnu večer ”Blues for You – Tribute to Buha” koja od tada redovito otvara festival.

Tijekom godina ZIBF se od trodnevnog i četverodnevnog festivala ustalio na pet festivalskih dana u travnju ili svibnju. Rado ćemo izbjeći za glazbu pomalo nezgodne epitete tipa najbolji i najveći, ali ćemo svakako naglasiti da je ZIBF drugačiji od svih drugih blues festivala u državi. S obzirom da na njemu uz strane goste svake godine nastupaju domaći blueseri koji su nešto napravili u protekloj sezoni, ZIBF je nedvojbeno godišnji presjek domaće blues scene odnosno produkcije. Tako na njemu redovito nastupaju pobjednici ”Croatian Blues Challengea”, izvođači promoviraju svoje nove singlove, spotove, albume, predstavljaju se blues knjige, DVD izdanja, izložbe…. Dodatna posebnost festivala su glazbene radionice za srednjoškolce te redoviti projekt ”Blues in the School” za osnovnoškolce. Utoliko je ZIBF kruna ili smotra cjelogodišnjeg blues događanja u državi s posebnim naglaskom na autorski moment.

Na proteklih 11 festivala (12. je u tijeku) na ukupno 55 festivalskih dana nastupilo je 26 stranih i čak 110 domaćih izvođača. Sviralo se na 27 različitih lokacija u Zagrebu, strani izvođači došli su iz SAD, Velike Britanije, Italije, Austrije, Makedonije, Slovenije, Srbije, BiH, Slovačke, Francuske, Australije, Mađarske, Švicarske, Mauricijusa i Meksika. 

Od trećeg izdanja festivala uveden je i moment ”ZIBF u gostima” u sklopu kojeg su strani izvođači sa zagrebačkog festivala gostovali još u Čakovcu, Sisku, Rijeci, Puli i Splitu. Uz ostale projekte HBS-a, kontinuitet održavanja ZIBF-a uvelike je pridonio da HBS u siječnju 2019. godine u Memphisu primi prestižnu nagradu ”Keeping the Blues Alive!”

Buha za www ZIBF

 

 

Treći svijet foot
terapija_FOOT
soundgardina foot
Sound Report foot
reggae foot
drumtidam foot
classics foot