Završni koncert 62. koncertne sezone Zagrebačkih solista

Zagrebački solisti

Zagrebački solisti u Hrvatskom glazbenom zavodu

U utorak, 7. lipnja, Zagrebački solisti će u Hrvatskom glazbenom zavodu održati završni koncert još jedne uspješne koncertne sezone, 62. po redu od 1953. godine kada je ansambl osnovan. Ovoga puta ugošćuju mladog ruskog violinistu Yurya Revicha, s kojim su pripremili izuzetan program:

F. Mendelssohn:  Koncert za violinu i orkestar u d-molu
H. Wolf:  Talijanska serenada, ar. za gudački orkestar
P. de SarasateCarmen fantazija, za violinu i gudače, op. 25
M. RavelPreludij (obrada klavirskog djela) i fuga (iz suite Couperinov grob) (ar. Steve Jones)
D. Šostakovič:  Kvartet br. 8 u c-molu,  op. 110, ar. za gudački orkestar

Yury Revich (*1991.) s učenjem je violine započeo u dobi od pet godina. Dolazi iz violinističke obitelji: njegov otac, djed i pradjed također su bili predani ovome žičanom instrumentu. Kao sedmogodišnjak upisao se na Moskovski konzervatorij, kao student Galine Turchaninove, a studij je nastavio na Bečkome konzervatoriju kod Pavela Vernikova. Još za vrijeme studija u Beču osniva kvartet mladih glazbenika Quatour du Soleil. Do sada je nastupio na gotovo svim najvažnijim svjetskim pozornicama, kao što su – Carnegie Hall, La Scala, Berliner Philharmonie, bečki Musikverein, Gewandhaus u Leipzigu, Čajkovski dvorana, i mnoge druge, a rado je viđeno lice i na mnogim međunarodnim festivalima. Yury Revich nastoji sudjelovati i u brojnim humanitarnim akcijama te je organizirao koncerte za žrtve japanskih tsunamija, za ruske i ukrajinske mališane, a 2015. organizirao je i prvu Austrijsku gala večer All for Autism. Iste je godine pokrenuo i novi međunarodni koncertni ciklus u Beču pod nazivom Friday Nights with Yury Revich, gdje ugošćuje mnoge kolege glazbenike i druge poznate osobe. Do sada je snimio i brojne nosače zvuka, za kuće Sony Classical, ARS, WDR, BR, Radio France, a također je i umjetnik-u-rezidenciji Aurora Star festivala i festivala Bad Ragaz. Yuryjev repertoar obuhvaća povijesno osviještene izvedbe barokne glazbe kao i sasvim suvremena ostvarenja, a rado surađuje i s drugim priznatim umjetnicima poput Massima Quarte, Garyja Hoffmana, Liane Issakadze i dr. Kao solist nastupio je i s mnogim orkestrima kao što su La Verdi Milano, Državna simfonija Svetlanov, orkestar I Pomeriggi Musicali, Zagrebački i Moskovski solisti, te uz velike dirigente poput Yurija Bashmeta, Mikhaila Pletneva, Justusa Frantza i dr. Yury Revich primio je mnoge međunarodne nagrade i priznanja, a 2015. je proglašen Mladim glazbenikom i Mladim umjetnikom godine. Djeluje i kao profesor na WOM akademiji u Španjolskoj, a također uči režiju i glumu. Yury svira na violini Balestrieri iz 1783. godine.

Nakon završnog koncerta u HGZ-u, pred Zagrebačkim solistima je radno ljeto s nastupima u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Sarajevu, Osoru, Rabu, Umagu, Splitu, Hvaru… da bi već 5. listopada, nastupom u Muzeju za umjetnost i obrt, počela nova 63. koncertna sezona. Predstojeća će sezona biti organizirana u suradnji s koncertnom agencijom Spona Classics, a njen kompletan program možete naći na  63. koncertna sezona zagrebačkih solista

classics foot
Sound Report foot
Bez sluha foot
soundgardina foot
Hrvatske blues snage
Treći svijet foot
drumtidam foot